ΛΥΚΕΙΟ ΜΑΚΑΡΙΟΥ Γ'
Δευ-Παρ – 7.30-13.35
Τηλέφωνα: 24822686, 24620026
Τηλεομοιότυπο: 24620652
Μενού

Ιστορικό Σχολείου

ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

Το Λύκειο Μακαρίου Γ' Λάρνακας λειτούργησε για πρώτη φορά τη σχολική χρονιά 1977-78 ως ενιαίο εξατάξιο Γυμνάσιο με 31 συνολικά τμήματα. Aπό αυτά, τα 18 ήταν λυκειακού κύκλου και τα 13 γυμνασικού κύκλου.

Η αποπεράτωση του σχολικού κτιρίου συνέπεσε με τον θάνατο του εθνάρχη Μακαρίου Γ'. Για το λόγο αυτό το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να το ονομάσει Γυμνάσιο Μακαρίου Γ' Λάρνακας, ως δείγμα ευγνωμοσύνης και εκτίμησης για τη μεγάλη προσφορά του πρώτου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην εκπαίδευση της Κύπρου.

Tο Γυμνάσιο Μακαρίου Γ' είναι ίσως μια ξεχωριστή περίπτωση στην ιστορία της Κυπριακής εκπαίδευσης, γιατί στα σαράντα δύο χρόνια της λειτουργίας του, άλλαξε αρκετές φορές η εκπαιδευτική δομή και η φυσιογνωμία του.

Από την ίδρυση του τον Σεπτέμβρη του 1977 μέχρι τον Ιούνιο του 1980 λειτούργησε ως εξατάξιο Γυμνάσιο.

Με τον διαχωρισμό των σχολών Μέσης Παιδείας σε γυμνάσια και λύκεια που έγινε το 1981 με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στο ίδιο κτίριο στεγάζονταν μέχρι το 1983 το Γυμνάσιο και το Λύκειο Μακαρίου Γ' με ξεχωριστές Διευθύνσεις και Καθηγητικούς Συλλόγους.

Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς 1983-84 με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, ο λυκειακός κύκλος καταργείται και το σχολείο συνεχίζει τη λειτουργία του ως τριτάξιο Γυμνάσιο.

Από τον Σεπτέμβρη του 1986 μετατρέπεται και πάλι σε ενιαίο εξατάξιο σχολείο. Με αυτή τη δομή και με κάποιες παραλλαγές λειτούργησε μέχρι τον Ιούνιο του 1995.

Από τη σχολική χρονιά 1995-96, με νέα απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, το σχολείο μετατράπηκε σε Λύκειο και με αυτή τη μορφή λειτουργεί μέχρι σήμερα.

 

ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΒΑΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ

Το σχολείο μας, ύστερα από πρόταση του Καθηγητικού Συλλόγου του Λυκείου Βάμου Χανίων, προχώρησε στην Aδελφοποίηση των δύο σχολείων.

O Καθηγητικός Σύλλογος του Λυκείου Βάμου στις 12.10.2016 αποφάσισε ομόφωνα και γνωστοποίησε στο σχολείο μας την πρόθεσή του να ξεκινήσει ανάμεσα στα δύο σχολεία μια πολυεπίπεδη συνεργασία.

Πράγματι στις 25.10.2016 ο Καθηγητικός Σύλλογος του σχολείου μας ενέκρινε ομόφωνα την πιο πάνω πρόταση κι έτσι ξεκίνησε η διαδικασία για την Aδελφοποίηση των δύο σχολείων.

Στις 21-24 Φεβρουαρίου 2017, ομάδα του σχολείου μας αποτελούμενη από 32 μαθητές με συνοδούς καθηγητές τους Ανδρέα Παρασκευά Β.Δ., Πάολα Σταυρίδη-Κωνσταντίνου, Ήβη Στυλιανίδου και Υπεύθυνη της αποστολής την κ. Αθηνά Μισού-Τσουρή Β.Δ.Α' επισκέφθηκαν το Λύκειο Βάμου.  Στην αποστολή συμμετείχαν και δύο μέλη του Συνδέσμου Γονέων/Κηδεμόνων ο πατήρ Παναγιώτης Προδρόμου, Πρόεδρος του Συνδέσμου και η κ. Νίκη Πλυσή, Γραμματέας Συνδέσμου Γονέων.

Κατά τη διάρκεια της αποστολής έγινε η α' φάση της Αδελφοποίησης μέσα σ΄ ένα κλίμα, συγκίνησης και ενθουσιασμού.  Οι μαθητές μας έζησαν ανεπανάληπτες στιγμές, γνωρίστηκαν με τα παιδιά της Κρήτης και ανάπτυξαν φιλίες.

Στην παρουσία  των τοπικών και εκπαιδευτικών αρχών πραγματοποιήθηκε η τελετή Αδελφοποίησης.  Παρουσιάστηκε ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τους μαθητές των δύο σχολείων.  Στο πρόγραμμα της αποστολής περιλαμβάνονταν και επισκέψεις σε ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους.  Επισκεφθήκαμε τους τάφους των Βενιζέλων στα Χανιά, την Κνωσσό κ.α.

Στις 22-26 Μαρτίου 2017 πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη της αποστολής του Λυκείου Βάμου στην Κύπρο.  Στην αποστολή συμμετείχαν 22 μαθητές, 3 καθηγητές συνοδοί ανάμεσα τους και ο Διευθυντής του Σχολείου Δρ. Παναγιώτης Αμπελάς και 3 μέλη του Συνδέσμου Γονέων.